Linnéas Naturprodukter

Bra för dig, bra för naturen

Linolja

 

Linoljan kommer från Allbäck Linoljeprodukter.

Jag har provat några andra typer av linolja, men denna är den som ger helt klart bäst resultat. Andra oljor har gjort IMPVAX till en färskvara, men Allbäcks råa avslemmade linolja utan protein ger en produkt som är användbar under mycket lång tid.

 

I de första prototyperna till IMPVAX fanns det ingen linolja med. Då blev klossen så sträv att fibrer från tyget slets loss.

Med linolja blir IMPVAX skonsam mot tyg.

 

Bivax

 

Bivaxet kommer från bin som bygger sitt eget vax och övervintrar till största delen på honung. De flyger runt i takterna kring Pålsboda, i Närke. Det vanliga är att bin får en tjock vaxkaka att utgå ifrån för sitt bygge, det får inte dessa bin, de bygger tunna och fina vaxkakor helt själva. Därför är detta vax renare och yngre än annat vax man kan hitta på markanden.

 

Är du allergisk mot bivax? Kan det vara så att du är känslig mot de föroreningar som brukar finnas i bivax? Det finns de som inte kan äta konventionellt odlade äpplen på grund av allergi mot bekämpningsmedel, men gärna äter trädgårdsäpplen och ekologiska äpplen. Kanske är det samma sak med din bivaxallergi?

 

När jag köper bivax kommer det i stora klumpar på cirka 10-15 kilo. Detta vax får jag sedan smälta om till mer hanterbara bitar.

Vill du handla bivax av mig kostar det 10 kr för en pinne på 20 gram.

 

Bivaxet finns med för att ge IMPVAX en seghet. Klossen håller ihop utan att spricka om du tappar den, skärvor flagar inte av när du gnider den mot tyg.

 

Stearin

 

Stearinet i IMPVAX är svanen-märkt. Det betyder att sterinet kommer från djur.

Man kan tycka att det skulle vara bättre med stearin från palmolja, men palmolja är en mycket sorglig historia där stora naturvärden förstörs. Därför blir stearin från palmolja aldrig svanen-märkt. Helst skulle jag vilja köpa stearin från krav-märkta djur, men så specifika krav kan jag inte få tillgodosedda. Jag har försökt, men stora AarhusKarlshamn Sweden AB är inte intresserade av att börja tillverka en så liten produkt. Det är inte heller rimligt att tillverka stearin själv, det har jag gjort vissa efterforskingar kring. För att få tag på svanen-märkt stearin i den lilla volym jag behöver köps den in av Delsbo Candle, via Lagerhaus.

 

Vet du vad paraffin är? Det ser precis ut som stearin, men är en petroleumprodukt, alltså något gjort på gamla dinosaurier... När paraffin förångas blidas gaser som är ohälsosamma att andas in, paraffin bidrar också till växthuseffekten.

 

Paraffin är billigt, de flesta ljus är tillverkade av paraffin.

Stearin dyrare, stearin från djurriket är dyrast.

 

När jag sökte efter ett bra impregneringsmedel hittade jag ett med paraffin, ingen annan skrev ut någon innehållsförtekning. Paraffin är inte ok, därför tillverkas nu IMPVAX.

Copyright © All Rights Reserved